Je zou het niet direct zeggen maar kippen en cavia’s zijn goede GFT afval verwerkers. Ik zeg dit omdat ik zelf ervaring heb hierin en zie in de praktijk dat mijn afval van het eten verminderd en niet naar de groene container hoeft of de composthoop.
Ik hoop je hiermee te kunnen inspireren voor een eigen oplossing eventueel voor een kantine / restaurant waar veel weggegooid wordt. Dit GFT afval uit de keuken ook anders in te zetten. Of gewoon voor thuis.
Een kip kan je prima aanvullend restjes van het avond eten geven wat je anders weggooit. En een cavia kan prima resten van het fruit eten, een klokhuis een kontje van de komkommer en diverse schillen, restjes etc. Beide dieren kunnen niet alles eten! Hier moet je altijd even op letten en online rondkijken wat wel en niet mag. Kippen mogen geen bonen en chocola bijvoorbeeld, brood niet te veel van. Cavia’s mogen dan weer geen ui / prei e.d.. Voor de complete lijst zoek even rond online hier is genoeg informatie over te vinden.
Kippen houden is ook nog eens leuk en je hebt echt duurzame biologische eieren. De kippen leven graag in groepen en houden van lekker rondscharrelen in de tuin. Ze bestrijden hiermee de insecten / dieren (muizen, kikkers etc) wat anders een plaag kan vormen.
Heb je teveel eieren? Dan is dit een leuk cadeau aan iemand of zet een kraampje aan de weg of een klein hoekje op in het restaurant om eitjes te kunnen kopen. De poep van de kippen die uit het hok geschept wordt kan weer als bemesting worden gebruikt in de tuin bij de bomen of direct naar de composthoop.
Cavia’s houden is er altijd gezelligheid in huis. Verder moet je elke week het hok schoonmaken en velen gooien dit kostbare houtvezel bodembedekking zo de container in. Terwijl je hier zulke mooie duurzamere dingen mee kunt doen.
De houtvezel bodembedekking zorgt voor een mooie mulch laag en de plas en poepjes erin voor extra voedingsstoffen voor de fruit en noten bomen/struiken. Deze krijgen hiermee directe voedingsstoffen om weer fruit of noten te groeien. Zo maak je een mooie cirkel van gebruik en teruggeven aan de tuin. De mulch laag is ook nog eens heel goed voor het bodemleven en trekt veel vogels aan die even komen zoeken naar wat lekkers ertussen.
Cavia’s zijn dus heel goed voor de tuin en het zelf maken van mest en mulch lagen.
De bodembedekking van een cavia hoeft dus zeker niet de container in! Zoals net aangegeven is er een duurzamere manier om dit te gebruiken voor de tuin.
Wil je meer lezen over duurzaamheid? Lees dan verder op mijn blog, https://naturematic.nl/blog-over-duurzaamheid/ en/of meld je aan via RSS om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogs.