Skip to content

Duurzaamheid wat kan je zelf doen 

Duurzaamheid wat kan je zelf doen

Ik neem je mee met onderwerpen waar je zelf invloed op hebt om hier iets mee te doen als het gaat over duurzaamheid.

Zero waste beweging 

Sla de extra verpakking af bij de winkel, zoals bij de boekenwinkel, bloemen, kaasboer, bakker etc. Neem je eigen verpakking mee als je bewust gaat winkelen hiervoor. Kijk ook naar zoveel mogelijk zelf maken, daar zit veel plezier in en het scheelt vaak een hoop afval. Hier een aantal recepten die je zelf eenvoudig kunt maken. 

https://maatschapwij.nu/duurzaam/zero-waste-recepten-doe-het-zero/

Minder vlees eten 

Met minder vlees eten, help je mee met de dieren welzijn en het klimaat. Er is namelijk veel uitstoot bij de vlees industrie. Experimenteer met meer groentes en vegetarische varianten. Meer eten op wat er in het seizoen beschikbaar is. 

Stroom

Hier kan je een eenvoudige keus maken tussen groen en grijs (wat is het verschil?). Door voor groene stroom te kiezen is je huishouden meteen duurzaam in het elektriciteit verbruik. 

Persoonlijke hygiene 

Er zijn verschillende goede varianten op de markt voor het vervangen van vloeibare zeep en shampoo. 

Dit zijn de body-bars en shampoo-bars. En veel verschillende andere varianten zoals conditioners, deodorant als een bar etc. Ik heb niet met alles ervaring maar het heeft wel voordelen dat je minder hoeft weg te gooien en het zijn kleinere verpakkingen wat efficiënter is in het transport. 

Ook voor de tanden zijn er tandpasta tabletten en mondwater tabletten. Hiermee bespaar je veel transport en daarmee ook Co2. Enige is wat ik niet goed weet of dit door de tandarts wordt aangeraden. Dus overleg dat wel met een tandarts of dit ook goed is voor de mondhygiëne.  

Herbruikbare producten 

Probeer ook stil te staan bij het gebruik van herbruikbare producten ipv de weggooi varianten.

Zoals een herbruikbaar wattenstaafje of wattenschijfjes, bakpapier, bijenwaspapier voor het afdekken van eten e.d.. Ideaal om weer afval te verminderen. Goed te reinigen en goed voor het milieu. Gaan ook lang mee. 

Lange levensduur van producten

Goedkoop is duurkoop zeggen ze wel vaker. Hierbij kan je beter even sparen om een goede kwaliteit product te kopen dan de eerste de beste goedkoop gemaakt iets. Wat wij vaak hebben gemerkt is dat met goedkopere spullen dit snel kapot gaat en dat je dan weer een nieuwe moet aanschaffen. 

Probeer er altijd extra onderzoek vooraf in te stoppen zodat het duidelijker wordt wat dan van goede kwaliteit is. 

Herbruikbare batterijen

Gebruik herlaad bare batterijen ipv eenmalige batterijen. Dit is duurzamer, omdat je niet steeds nieuwe hoeft te kopen en oude weggooien / recyclen. 

Als je wel eenmalige batterijen gebruikt, breng ze dan altijd naar een inlever punt toe zodat het gerecycled kan worden voor metalen. 

Duurzame supermarkt Pieter Pot

Boodschappen doen bij de zero waste supermarkt Pieter Pot. Deze leveren de boodschappen in potten die met statiegeld weer ingeleverd kunnen worden. Pieter Pot wast de potten en vult deze dan weer voor een volgende bestelling. De potten gaan lang mee op deze manier. 

Praat over duurzaamheid

Knoop het gesprek aan met collega’s, vrienden en familie over duurzaamheid. Dat helpt om ideeën uit te wisselen. Zo heeft iedereen zijn eigen idee erbij en wat haalbaar is. Vele handen maken licht werk zeggen ze wel. 

Vervoer

Elektrisch rijden is niet voor iedereen weggelegd en zitten praktische problemen aan vast. Maar ik benoem het toch even omdat het toch beter is mits de stroom groen is opgewekt om daarmee te rijden ipv een benzine auto. Andere opties zijn het OV, fietsen en wandelen of carpoolen. Probeer het vliegtuig te mijden en ga in eigen land op vakantie. Kan dit niet anders? Dan kan je een compensatie van Co2 uitstoot doen door bomen te planten met een partij zoals Trees for All.  

Afval scheiden en weren

Scheiden van afval is een inkoppertje. Probeer ook het afval te verminderen door wat meer te verdiepen in zero waste en de tips in dit artikel. 

Karton voor in de tuin

Gooi het karton niet weg maar gebruik dit in de tuin mits het blank karton is en het plakband eraf is gehaald.

Dit is heel goed voor het bodem leven. Lees er hier meer over. 

GFT afval 

Dit kan ook anders door specifieke etensresten te geven aan cavia’s en kippen. Ze kunnen niet alles eten natuurlijk. Maar probeer het eens uit, dat scheelt weer afval in de bak. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven. Lees het hier. Of ga zelf composteren met een composthoop of compostbak. 

Alternatief voor papier 

De papier industrie is vervuilend. Er zijn ook alternatieven voor papier op de markt. Zoals steenpapier, olivijn papier, olifantengras papier uit NL, bamboepapier:  Lees er hier meer over.

Wil je meer weten over duurzaamheid?

Lees dan verder op mijn blog https://naturematic.nl/blog-over-duurzaamheid/ en/of schrijf je in via RSS om altijd als eerste de nieuwste blogs te kunnen lezen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *