Skip to content

Wat is duurzame kleding

Wat is duurzame kleding?

De kleding industrie is ook een erg vervuilende industrie. Kleding (inclusief schoenen) veroorzaakte in 2018 ongeveer 4 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

Kleding wordt gemaakt op verschillende wijzes. Van katoen, bamboe, wol of synthetisch. Voor de productie van deze stoffen is heel veel energie nodig wat vaak niet duurzaam wordt opgewekt, zoals met olie, kolen en gas. Door de verbranding van deze fossiele brandstoffen is er Co2 uitstoot. Als er met schapen wordt gewerkt laten deze veel boeren en winden waar methaan in zit. Wat ook een broeikasgas is. (wat is dat?)
Bij de katoen en bamboe teelt is heel veel water nodig om dit te kunnen verbouwen en te verwerken. Bij het produceren, dragen, wassen en drogen van synthetische kleren komen kleine plastic vezels vrij. Vooral fleece geeft veel van dit soort microplasticvezels af. Wat ook weer vervuiling geeft in het zeewater en in de bodem. Dit zijn zulke kleine stukjes die je niet kan zien of kan filteren maar heeft wel invloed op het zeeleven en bodemleven.

“ Gemiddeld kopen we in Nederland rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar.”

Koop dit alleen wanneer echt nodig en kijk naar de kwaliteit van de kleding. Goedkoop is vaak duurkoop. 

Fast fashion, goedkope kleding en de nadelen

Fast fashion  zijn vaak kledingstukken die snel kapot gaan en op de afval berg belanden. Deze zijn ook niet te recyclen. Doorgaans worden ze herkend in de recycling en op de afval hoop gegooid om te verbranden. Dat is nog eens extra Co2 uitstoot veroorzaken, de productie is ook erg milieubelastend. Dan denk je goed bezig te zijn om te gaan recyclen maar het is niet eens te recyclen. De kwaliteit van de vezels is gewoon te slecht om er nog maar iets mee te kunnen. 

Waar je op kunt letten

Let op de verschillende keurmerken (Keurmerken wijzer), verdiep je hierin en spaar voor een goede aankoop en laat je niet verleiden door de goedkope aankopen.

Winkels die aan on demand t-shirts bedrukken doen zodat er geen grote oplages zijn waarvan het restant weggegooid wordt. Maar gewoon gemaakt voor jouw bestelling. Een winkel die dit al doet is Pamina en is hier transparant over. Daar bestel ik wel eens mijn kleding als het nodig is. De kleding stukken zijn van goede kwaliteit en dat scheelt weer. Kan ik er nog jaren ermee door.

Tweede hands aanschaffen via de kringloop winkel of de vintage winkel. Dan krijgt het kledingstuk een tweede leven. Scheelt vaak ook in de portemonnee.

Heb je toch versleten kleding?

Repareren als je handig bent of naar de kleding repareer zaak toe. Je kunt er ook mee blijven lopen onder het mom van mode.
Te koop aanbieden via marktplaats voor een tweede leven.
Recyclen via de textiel container of de kledingzak. 

Ik houd een blog bij over duurzaamheid en heb nog meer artikelen hierover. Deze kan je lezen op https://naturematic.nl/blog-over-duurzaamheid/ 

Bronnen:

https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/kleding/
https://www.pamina.shop/en/pages/about-us
https://ecowijs.nl/wat-is-fast-fashion-en-waarom-is-het-slecht/
https://www.bbc.com/future/article/20200710-why-clothes-are-so-hard-to-recycle https://www.nature.com/articles/d41586-022-02914-2
https://www.bbc.com/news/science-environment-60382624
https://www.harpersbazaar.com/nl/mode-juwelen/a38827623/documentaire-full-circle-mode-vervuiling/
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/kleding-textiel-en-schoenen/
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/kleding/zo-schaadt-kleding-het-milieu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *